dinsdag 4 mei 2010

Aquarium lek

Op Eerste Paasdag ontdekten we dat ons aquarium lekte. Er zat maar één ding op: leeghalen. We hebben nog een reservebakje van 60 x 30 x 30 cm, maar dat is veel te klein om mogelijk meerdere weken onze maanvissen in te huisvesten. Maanvissen hebben een bak nodig met een minimale zwemhoogte van zo'n 50 cm.
We hebben op marktplaats gekeken en er bleek een perfect aquarium te koop hier in Julianadorp, een bak van 100 x 50 x 40 cm. We hebben de verkopers gebeld en we konden de bak gelukkig meteen komen halen. 's Middags om half drie kwamen we erachter dat ons aquarium lekte en pas om kwart over negen 's avonds was de oude bak leeg en hadden we de 'nieuwe' ingericht. Het kleinste bakje kon mooi als opvangbakje voor een deel van de planten dienen.

De nieuwe bak staat er redelijk goed bij, maar het is duidelijk te merken dat de planten geen voedingsbodem hebben. Het grind dat in de oude bak zat heb ik n.l. uitgespoeld, waardoor de voedingsbodem verloren is gegaan.

Voor de bestaande ombouwkast hebben we bij Aquaria van Wolferen een fonkelnieuw volglas aquarium laten maken. We konden deze in een andere aquariumzaak in Rotterdam ophalen, wat we vorige week dan ook hebben gedaan. Dat valt niet mee, een bak van 130 cm lang in een Opeltje Astra! Ron had van een flinke plaat hout een draagvlak gemaakt, zodat de bak op een rechte ondergrond vervoerd kon worden. Uiteindelijk is het gelukt om de bak in één geheel in Julianadorp te krijgen!

Omdat we de vissen goed hebben kunnen huisvesten, kunnen we redelijk uitgebreid de tijd nemen om de nieuwe bak helemaal naar onze zin te maken. Ik wil al jaren heel graag een terras, maar met fijn zand is dat heel moeilijk te realiseren, omdat zand tussen alle kiertjes doorkruipt en je mooie niveauverschil binnen no-time weer weg is, zeker als je een krachtige pomp hebt.

Wat ik ook graag wil, is dat je de apparatuur niet meer ziet. De verwarming, de in- en uitstroom van de pomp en het CO2 apparaatje heeft Ron achter een extra schotje verstopt. Op deze manier is het bijna onzichtbaar en hoef je niet persé van die hele hoge planten te plaatsen om de boel te maskeren. Het terras zorgt er n.l. juist voor dat je achterin wat kleinere planten kunt zetten. Bijkomend voordeel is dat ze dichterbij de lampen staan, waardoor ze het licht beter kunnen opnemen.
Het terras maken we van glas en stukje achterwand wat we op het glas zullen plakken. Het glas plakken we op de bodem vast en alles wordt helemaal afgekit, zodat er geen zand tussen openingetjes kan verdwijnen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten